1991 A Modern Tánciskola növendékei a Tánc ’91 fesztiválon

Bemutató: 1991. június 6.
Helyszín: Petőfi Csarnok

A Modern Tánciskola (MoTi) tanévzáró fellépésére a Tánc 91 – Tánc és Zene Fesztivál keretében került sor. A Töredékek I. (Fragments I.) című esten fellépett még a SARBO, Molnár Éva együttese, valamint Hajós Nóra – Berger Gyula – Lőrinszky Attila.

Tanc-91-fesztival_szorolap

TANC-91-MUSIC-AND-DANCE-FESTIVAL_1991_junius_4_20

“Törv. Védve” a Tánc 91 Fesztiválon, Petőfi Csarnok, 1991., szereplők: Varga Viktória, Bognár Zsuzsa, Halász Katalin, Murányi Zsófia
Mozgás… Tánc… Színház… című TV műsor (Tánc 91 Fesztivál), Petőfi Csarnok, 1991., rendező: Mérei Anna, szereplők: Czeizel Barbara, Bill Young, Voigt Vilmos, Angelus Iván, Molnár Nóra, Goda Gábor, Saburo Teshigawara

“A Fesztiválon öt külföldi együttes lép fel, amelyek mindegyike Európában jól ismert. Több Bagnolet győztes fog vendégszerepelni, sőt a Japánból érkező társulat személyében világsztárokat fogadhatunk. Három estén Budapesten jelenleg működő összes jelentős modern tánccsoport fog Ősbemutatókkal szerepelni! A Fesztivál fő célja a tánc és a zene, azon belül a kortárs zene kapcsolatának vizsgálata. A zene hol önállóan, koncert formájában fog szerepet kapni, míg más esetben a táncprodukciónak élő, szerves eleme lesz.”
Pesti Műsor, 1991.05.31., 40. évf./22. szám, 60-61. old.

“Mint Szabó György, a fesztivál szervezője elmondta: a Tánc ’91 egyik fő célja, hogy utat mutasson a hazai mozgásszínházak művészeinek, miként lehetne kimozdítani e műfajt az állóvízből. “Tudomásul kell venni, hogy túlhaladt rajtunk a világ, és lassan már a Győri Balett sem kell Nyugaton.” Ezt a programsorozatot azoknak ajánljuk, akik nem könnyű szórakozásra vágynak, hanem készek befogadni új érzéseket, új hangulatokat is.”
Göbölyös N. László: Férfi és nő harca. Kurír, 1991.06.03., 2. évf./106. szám, 5. old.

“Az amerikai Bill Young együttes világbemutatóval tiszteli meg a budapesti közönséget. Idén először nyílt lehetőség a külföldi társulatok vidéki turnéira is. Újdonság még az art-rock zenei koncert, s végül az, hogy a lassan kibontakozó hazai modern tánctörekvések szinte mindegyike bemutatkozik a Töredékek címet viselő három esten.”
F. L.: Fesztivál félidőben. Tánc – zene – színház. Új Magyarország, 1991.06.12., 1. évf./40. szám, 9. old.

“Nálunk Magyarországon csak elvétve rendeznek fesztiválokat. A mi fesztiválunk elsősorban a fiatalokhoz próbál szólni. Fiatal nézőkhöz és fiatal művészekhez, és arra szeretné ösztönözni őket, hogy keressék az újat.”
Galambos Ágnes: “Bele kell vágni, talán még egy kicsit hazárdírozni is”. A Táncművészet vendége: Szabó György. Táncművészet, 1991.08.01., 16. évf./6-7. szám, 18. old.

“Azután kioszthatnám azoknak a koreográfiáknak a díját, ahol egyszeriben feltűnt, milyen nagyszerűek a világítási effektusok – , ahol a fény főszereplővé, némileg tehát koreográfia-pótlóvá is vált. Ilyen volt az Orkesztika Csoport néhány száma, vagy pl. Deli Adrien (MOTI) szólója.”
Lőrinc Katalin: Magyar posztmodernek. Táncművészet, 1991.08.01., 16. évf./6-7. szám, 47-49. old.