2019 Első kiállítás az archívum anyagaiból. Az első évtized: 1979–1990

MU Színház, 2019. március 27-30.

Kreatív Mozgás Stúdió a Csanády utca 19. szám alatti, 183 nm-es alagsori helyiségben működött 1983 és 1999 között, a magyarországi kortárstánc szcéna meghatározó intézményeként. Története 1979-ben az Új Tánc Klub megalakulásával, illetve többek között a Lágymányosi Közösségi Ház (mai MU Színház) épületében kezdődött. A Stúdió alapítói Angelus Iván és Kálmán Ferenc, akiknek alkotói, előadói és oktatói tevékenységét akkoriban új tánc vagy kísérletező tánc, ma kortárstánc néven említjük. Ebben a műhelyben jött létre 1982-ben a Tükrök című előadás is, az első magyarországi független táncelőadás.

Az alternatív művelődési házként is jellemezhető Stúdió szakmai arculata sok szálon kapcsolódott a korszak underground képzőművészeti, zenei és filmes művészeti közegéhez. A Stúdió programjában a rendszeres táncórák mellett képzőművészeti foglalkozások, vendégtanárok által tartott workshopok, nyári és téli intenzív tánctanfolyamok, táncelőadások, performanszok, koncertek, kiállítások, műelemző előadások és videovetítések is szerepeltek. Az oktatási program és klubélet mellett a rendszeres alkotó munka is fontos szerepet játszott. A kiállításon bemutatott plakátok és szórólapok az 1980-as évek eseményeihez kapcsolódnak. 

A Stúdióban 1990-ben Modern Tánciskola néven, 1991-ben Budapest Tánciskola néven indult professzionális táncos képzés. E folyamat szakmai bázisán jött létre 2004-ben a Budapest Kortárstánc Főiskola.

Az Archívum 1980-as évekre vonatkozó dokumentumait a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával digitalizáltuk és az archivum.tanc.org.hu oldalon elérhetővé tettük. Itt a nyomtatványokon kívül jelenleg a szakmai eseményekről szóló folyóirat- és napilapcikkek, valamint videofelvételek között lehet böngészni.

A kiállított anyagot válogatta: Péter Petra és Angelus Iván
A kiállítást elrendezte: Péter Petra és Albert Dorottya
Köszönet: Fuchs Lívia, Geskó Judit, Józsa Dénes, Bp. Szabó György
Külön köszönet a programokat alkotó, vezető tanároknak és művészeknek, valamint az összes résztvevőnek, akik bizalmukkal és támogatásukkal éltették e törekvéseket.
Támogatók: NKA, EMMI, OTKA, MU Színház, Új Előadóművészeti Alapítvány